FÄRGA ALPACKAULL, NATURLIGT!

In: Alpackas världen On: Comment: 0 Hit: 5801

HUR FÄRGAS ALPACKAULL MED NATURLIGA ÄMNEN? 

Våra liv är fulla med färger, och vi föredrar alla olika. Färgerna är en del av det dagliga livet. Vi har kläder i olika färger och de flesta är färgade syntetiskt. Vi väljer emellertid dem inte eftersom de är "syntetiskt" färgade, utan på grund av mönster, färger och former. Vidare, så väljer vi färgen på våra kläder på grund av många faktorer, till exempel säsong. Kanske du gillar svart på vintern och livliga och ljusa färger under sommaren. 

Redan inkafolket värdesatte alpackaullen mycket tack vare dess mjukhet, kvalitet och även som livsmedelsresurs. Alpackaull är unik eftersom den kan färgas naturligt. Eftersom det inte fanns konstgjorda ämnen vid den tiden så använde de naturresurser. Denna tradition har sedan dess levt vidare och utövas fortfarande av hantverkare i Cuzco och runtom i Peru. 

Wool dyed colors

Photo by julian mora

Alpackafiber har som alla andra djurs päls flera olika nyanser av fleecefärg. Dessa anses vara neutrala och naturliga färger. Ofärgad fiber ger oftast den mest naturliga färgen då den inte behöver behandlas och kan fortfarande varieras i olika färger. Majoriteten av alpackadjuren är vita men det finns även andra naturliga färger som svart, många nyanser av brunt, såväl som silver och grått. För att få andra färger än de naturella är det nödvändigt att färga ullen. Detta är möjligt genom att färga dem organiskt med material som finns naturligt på vår planet eller att göra det syntetiskt. 

FÖRDELAR ATT FÄRGA MED NATURLIGA ÄMNEN 

Syntetiska färgämnen brukar användas för att färga kläder, men det kan vara mycket skadligt för vår hälsa och våra ekosystem. Har du kanske känt känslan av instängdhet eller allergiska reaktioner? Orsaken kan vara användningen av syntetiska kläder eller att plagget färgats med syntetiska kemikalier. 

De som arbetar i produktionen och som är i ständig kontakt med färgningsprocessen, är dock de som påverkas mest, såväl som vår miljö som skadas både direkt och indirekt. Det finns många tillverkare av syntetisk färg med dålig praxis, med konsekvenser som föroreningar av floder och sjöar. Antalet tillverkare som följer regelverk och riktlinjer ökar dock, yeah!. 

Å andra sidan har vi de naturliga färgämnena, vars råmaterial återfinns i vårt ekosystem och som även de kan ge olika färger till våra kläder. Du har ju säkert märkt att dina byxor blir gröna när du sitter på fuktigt gräs? Eller att din vita skjorta blir röd när du spiller vin på den? ... ahhhhhhh. Då vet du hur ett naturligt färgämne fungerar. Samma processer används för att färga kläder permanent. Exempel på naturliga ämnen är växter, frukter, insekter, blommor, mineraler etc. Som en konsekvens av att färgningen är naturlig, är den också är mindre skadlig för vår hälsa och miljö. Restprodukterna kan sedan återlämnas till naturen, där de kom ifrån, utan att skada miljön :).

dyed wool dyed wool
färgade naturligt ull Dyed wool

FÄRGER I ANDERNA 

Vi är alla fascinerade av alla de olika färgerna som finns på vår planet. Människor i de andinska områdena såsom i Cuzco, utövar fortfarande sina förmödrars teknik gällande till exempel färgning av alpackaull, som användes redan av Inkafolket. I Anderna återfinns många olika färger naturligt: från intensivt rött, till blått och grönt, liksom deras många nyanser. Här är några exempel:

Röd 

Den röda färgen är den mest använda i andinska områden. Färgen framställs via färgkamin som erhålls via en insekt som kallas "Cochineal". Denna insekt finns mestadels på platser som Peru, Mexiko och i sydvästra USA och lever på kaktusfrön. Insekten torkas innan den används. Men beroende på övriga tillsatsämnena i färgningsprocessen kan cochineal användas för att få ett brett utbud av nyanser, inklusive rosa, lila eller ljusröd.

dried cochineal wool dyed red
Torkade cochineal Kaktus och röd färgade garn

Lila 

Denna underbara färg kan skapas via insekten cochineal, men kan också komma från en peruansk majs, "maiz morado". Majsen kokar i en kruka med garnet och för att variera nyansen, justeras tiden och mängden majs.

purple mail and purple dyed yarn
Maiz morado and lilla färgade garn

Orange 

Vävarna i Anderna har ett mycket praktiskt sätt för skapa orange färg från det röda färgämnet från insekten cochineal. De adderar citronsyra eller citronsaft och vips har en nya färg uppstått. 

Gul 

För att framställa den gula färgen finns en mängd växter och blommor. Den som används oftast i den andinska regionen kallas "Q'olle" (på språket quechua). Q'olle är en blomma som växer på träd, och som kokas med garnet för att det ska färgas. Olika nyanser av gult kan erhållas genom att justera koktiden.

yellow dyed yarn
Q'olle växt och gul färgade garn

Grön 

En växt, Ch’illca, är den viktigaste resursen för att få grön ull. Vanligtvis används den med en kombination av en mineral som kallas Collpa, som finns i Perus regnskog. Dessa två element varieras i mängd samt kokas för att få olika nyanser av grönt.

Chilca plant chilca plant and green dyed yarn
Chilca växt Grön färgade garn

Blå 

För att producera den blå färgen används Tara eller Indigoblomma. Tara är en lokal böna och Indigo växer på lägre höjder i Anderna. Processen för att få den blå färgen är liknande framställning av de övriga färgerna, garnet kokas i vatten med Tara eller Indigo och nyanserna kan enkelt varieras.

Tara bean indigo flower Blue dyed yarn
Tara böna Indigo  Blue dyed yarn

Det här är några av de naturliga färgerna och de naturliga och traditionella sätten att färga kläder på, som vi kan hitta i områdena kring Anderna. Det finns dock många andra vackra färger som vi kan få direkt från vår natur! En av de fina anledningarna till att färga ull naturligt förutom de vi redan nämnt, är att färgen inte bleknar över tid och att plaggen inte färgar av sig när de tvättas. Alpackakläder behöver dock inte tvättas särskilt ofta, eftersom fibern är mycket resistent mot alla typer av svampar och mikroorganismer. Det räcker med att vädra dina alpackakläder efter användning. Så, vad väntar du på, skaffa ditt första alpackaplagg nu!

Det här är en intressant video som visar hantverkarnas arbete i Perus höga områden. Du kan också se olika verktyg och naturliga ämnen som de använder för att färga ullen, njut av videon!

Leave your comment